Jáhlový nákyp

Jáhlový nákyp

Tento pokrm lze snadno uvařit i v biokvalitě. 


Na rodinnou porci (pro 4-5 lidí) potřebujeme: 1,5 litru mléka, 500 g jáhel, 1/2 kostky másla, 2-3 vejce, 6 lžic třtinového cukru, špetku soli, sezónní či kompotované ovoce (jablka, švestový kompot apod.), popř. možno přidat hrst hrozinek a ořechy dle chuti (já použila 2 lžíce strouhaných vlašáků a hrozinky), tuk na vymaštění pekáčku a strouhanku na jeho vysypání.



Postup: Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, nasypeme do osoleného a mírně oslazeného mléka a za stálého míchání rozvaříme jáhly na kaši. Necháme vychladnout, občas zamícháme. Částí másla vymažeme pekáček a vysypeme ho strouhankou. Zbylé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do studené jáhlové kaše. Z bílků ušleháme sníh a také opatrně zamícháme do kaše. Polovinu hmoty dáme do pekáčku, povrch uhladíme a poklademe ovocem. Do zbylé jáhlové kaše přidáme hrozinky a oříšky a přikryjeme jí ovoce v pekáčku. Pečeme při 180°C dozlatova, trvá to asi 3/4 hodiny. Hotový nákyp na talíři políjerme šťávou z kompotu, popř. pocukrujeme.

| Autor: Blanka Valášková | Vydáno dne 03. 02. 2008 | 5482 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek

tyto stránky vznikly úpravou redakčního systému phpRS