Jak jsme vařili z biopotravin...

Z biovařeníV pátek 28.března 2008 pozvalo Environmentální informační centrum Domažlice všechny zájemce o biopotraviny na seminář Vaříme z biopotravin aneb je to snadné..., který se konal od 17 hodin v kuchyňce Základní školy Komenského 17 v Domažlicích. Seminářem provázela paní Dana Petráková. Na úvod se účastníci dozvěděli, co jsou biopotraviny, jak se označují, jaký je rozdíl mezi konvenční potravinou a bioproduktem.

Paní Petráková připomněla, že i biopotraviny bychom měli jíst s mírou a v přiměřeném množství, a dbát hlavně na pestrost jídelníčku. Některé účastníky překvapilo, že jíst biopotraviny neznamená zobat naklíčené obilí a jíst tofu, ale že mohou vařit svá oblíbená klasická jídla a místo konvenčního másla použít biomáslo, místo běžné mrkve biomrkev atd. Paní Petráková doporučila účastníkům semináře zamyslet se nad svou stravou a omezit nebo ideálně úplně vynechat bílý cukr, který nedodává tělu žádnou energii, ale naopak přispívá k zahlenění organismu. Ze stejného důvodu je také mléko a mléčné výrobky (i v biokvalitě) vhodné omezit anebo zčásti nahradit rostlinnými mléky (sójové, ovesné, špaldové...). Bílý cukr můžeme nahradit zdravějším třtinovým nebo medem, přírodní nejlépe stravitelný je pak javorový sirup (můžete vyzkoušet i kukuřičný apod). Řeč byla také o čerstvé zelenině a bylinkách. Samotné vaření jsme zahájili přípravou "snídaně" - vyzkoušeli jsme a ochutnali kukuřičnou kaši ochucenou třemi různými způsoby. K "obědu" jsme vařili pohankové karbanátky. Jako moučník jsme upekli jahelník s broskvemi a usmažili pohankové palačinky s marmeládou a sójovou smetanou. K moučníku jsme pili špaldové kafe. A k "večeři" jsme se naučili cizrnovou pomazánku a cizrnový salát. Ochutnali jsme také opečenou cizrnu, kterou si můžeme připravit jako zdravé mlsání k televizi. Naučili jsme se připravovat povzbuzující nápoj z javorového sirupu, který nám tzv. dobije baterky. Všechny recepty, které jsme vyzkoušeli, najdete ve článku Recepty ze semináře Vaříme z biopotravin (sekce Ekocentrum - Biopotraviny praxi). Vaření z biopotravin mělo velký úspěch, zúčastnilo se jej přes šedesát zájemců. Některé maminky přišly i se svými dětmi, pro něž byly připraveny pastelky, omalovánky a hrací kostky. Účastníci si odnášeli letáčky o biopotravinách, síti Envic a kuchařku Nebojte se vařit bio. Paní Petráková zodpověděla spoustu dotazů a poradila, jak co vařit, aby nám to chutnalo. Několik zajímavých receptů nabídly i některé účastnice semináře, jedna paní např. doporučila jáhlové knedlíky, druhá poradila, jak "ošálit chlapy", kteří obvykle jakékoliv změny v jídelníčku vytrvale odmítají...

| Autor: Katka Groesslová | Vydáno dne 02. 04. 2008 | 2823 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek

tyto stránky vznikly úpravou redakčního systému phpRS