Recepty ze semináře Vaříme z biopotravin

Paní Dana Petráková se s námi podělila o několik zajímavých receptů, které můžete vyzkoušet i Vy. Uvařte si s námi Obilnou kaši, pohankové karbanátky, pohankové palačinky, cizrnovou pomazánku, jahelník, cizrnový salát a javorový nápoj. Všechny použité suroviny jsou v biokvalitě.

Obilná kaše Suroviny: instantní kaše kukuřičná (vyzkoušejte také šestizrnnou, špaldovou, rýžovou...), obilné mléko (špaldové, sójové, ovesné), na zdobení javorový sirup, ořechy (namočit na noc do vody), různé pokrájené ovoce (syrové nebo kompotované - použili jsme syrová jablka a kompotované broskve), karobový prášek. Mléko ohřejeme a nabereme na talíř. Přidáme instantní kaši a mícháme až dostaneme kašovitou konzistenci. Ozdobíme podle vlastní chuti.

Pohankové karbanátky 

Pohanku uvaříme do měkka (cca 8-12 minut), přidáme 2 vajíčka, pokrájenou cibuli, česnek, sůl, koření Wuerzl, trochu celozrnné strouhanky, trochu pohankové nebo špaldové krupičky. Vše dobře promícháme, mokrýma rukama tvarujeme karbanátky, které smažíme na kvalitním olivovém oleji nebo pečeme v troubě na vymazaném plechu. Jahelník Jáhly spaříme vařicí vodou, promícháme, scedíme, vaříme pomalu v mléce, přidáme špetku soli. V misce rozmícháme 2 žtloutky, vanilkový cukr, oříšek másla, kukuřičný sirup a smícháme s vařenými jáhly, můžeme dle chuti přidat ořechy, semínka, rozinky. Do máslem vymazaného pekáče dáme polovinu směsi, poklademe ovocem (čerstvé nebo kompotované), dáme druhou vrstvu směsi a navrch potřeme sněhem z bílků. Pečeme dokud není sníh dozlatova. Palačinky

Palačinkové těsto připravíme z mléka, vajíčka, hladké a hrubé špaldové mouky, pohankové mouky a špetky vinného kamene. Smažíme na olivovém oleji. Zdobíme marmeládou a rostlinnou šlehačkou (můžete osladit např. agávovým sirupem).

Cizrnový salát

Cizrnu přes noc namočíme, vaříme aspoň 1,5 hodiny, až je cizrna měkká. Necháme vychladnout, přidáme bílý jogurt, koření Wuerzl, zelenou cibulku, pórek, Italské koření od Sluneční brány. Vše promícháme, podáváme samotné nebo s pečivem.

Pomazánka z cizrnyUvařenou cizrnu rozmixujeme, přidáme utřený česnek, koření Wuerzl, trochu olivového oleje, mixujeme, natíráme na chleba a zdobíme namočenou červenou čočkou, zelenými natěmi, naklíčenými mungo fazolemi nebo zeleninou. Opečená cizrnaVařenou cizrnu dáme na plech, pokapeme olivovým olejem, protřeseme a pečeme v troubě, až je cizrna křupavá. Můžeme osolit. Javorový nápojJako očistná jarní kůra, která dodá energii - 2 lžíce javorového sirupu zalijeme 2 dcl vody, přidáme citronovou šťávu (varianta pro děti) a špetku chili (pro dospělé).

| Autor: Katka Groesslová | Vydáno dne 02. 04. 2008 | 2360 přečtení | Informační e-mailVytisknout článek

tyto stránky vznikly úpravou redakčního systému phpRS